Tips & Tricks

Maak gratis je eigen WordPress website op een snelle manier!


Maak gratis je eigen WordPress website op een snelle manier!

Een eigen website maken hoeft helemaal geen geld te kosten en het is zeker niet moeilijk! Er zijn zoveel verschillende manieren om gemakkelijk en snel uw eigen website te maken, vandaag gaan we kijken naar een gratis website op WordPress.com.

WordPress is een web content management systeem om gemakkelijk je website te beheren. Oorspronkelijk is WordPress bedoeld als blog-platform maar in de loop van de jaren is het doorgegroeid tot een algemeen systeem voor websites.

WordPress is geheel gratis en ‘open source‘ wat betekend dat iedereen de broncode kan inzien en eventueel aanpassen naar hun eigen smaak.

WordPress.com, de simpele manier

WordPress kun je op twee manieren gebruiken. De eerste is simpelweg een account aan te maken op WordPress.com waarmee je een ‘subdomein’ van WordPress.com krijgt. Bijvoorbeeld: ‘www.sandersblog.wordpress.com‘.

WordPress.com vs WordPress.org

De tweede manier is via WordPress.org het complete WordPress script te downloaden en deze vervolgens te uploaden naar uw webhosting account (een stukje web ruimte met een domeinnaam). In deze tutorial gaan we de eerste manier behandelen.

Voor het maken van een WordPress.com website volg je enkel 5 simpele stappen.

1. Ga naar WordPress.com
Ga naar WordPress.com in uw browser.Ga naar de website van WordPress en klik op registreren rechts bovenaan de pagina.

2. Kies de stijl voor je home pagina

Kies een stijl voor uw beginpagina.Wat wil je op je beginpagina laten zien? Je laatste berichten, een welkomstpagina of een raster van al je berichten.

Deze keuze kun je later altijd nog aanpassen in je WordPress dashboard.

3. Kies een gratis thema voor je nieuwe WordPress website

Kies een gratis thema voor uw WordPress website.Er zijn veel thema’s voor WordPress beschikbaar zowel betaald als gratis. In het volgende scherm kunt u een keuze maken uit een van de vele gratis thema’s voor uw nieuwe WordPress website.

Ook deze kunt u eventueel later aanpassen of een compleet ander thema kiezen.

4. Kies een URL (web adres) voor uw nieuwe WordPress website

Kies een geschikte domeinnaam voor uw WordPress website.Dan zijn we nu aangekomen bij de keuze voor een domeinnaam voor uw nieuwe website.

Zoals ik in het begin van de tutorial aangaf heeft u de keuze tussen een gratis subdomein van WordPress.com of een betaalde domeinnaam naar uw eigen keuze.

In dit voorbeeld kies ik voor het gratis subdomein (mijnsubdomein.wordpress.com).

5. Kies uw WordPress.com abonnement

Kies uw WordPress.com abonnement.Vervolgens krijgt u de keuze voor een abonnement bij WordPress.com. De verschillen tussen de pakketten staan duidelijk opgesomd en u zult daarom ook gemakkelijk een keuze kunnen maken.

In dit voorbeeld kies ik voor het ‘gratis‘ pakket.

6. De laatste stap, uw account gegevens voor uw nieuwe WordPress website

Uw WordPress.com account aanmaken.We zijn er bijna! Vul uw gegevens in voor de afronding van uw aanmelding bij WordPress.com.

Zodra u de gegevens ingevuld heeft, krijgt u per email een bevestiging van uw account. Het is daarom belangrijk uw juiste email adres in te voeren bij registratie.

Gefeliciteerd, u heeft uw eigen WordPress website!

Gefeliciteerd u heeft een nieuwe WordPress website gemaakt.Nadat u alle stappen succesvol heeft doorlopen krijgt u toegang tot uw WordPress dashboard om uw nieuwe website verder in te richten.

Aan de linkerzijde in het menu onder het kopje ‘Publiceren‘ heeft u de mogelijkheid om pagina’s en berichten te creëren.

Nadat u succesvol een nieuwe pagina of bericht heeft gemaakt is het van belang dat deze toegankelijk wordt voor de bezoeker.

Dit kunt u doen doormiddel van het aanmaken van een menu onder het kopje ‘Personaliseren‘ in het menu aan de linkerzijde in uw WordPress dashboard.

Maak uw eerste pagina aan in uw WordPress.com dashboard.

Maak uw eerste pagina aan in uw WordPress.com dashboard.

Maak een menu aan en voeg uw nieuwe pagina toe.

Maak een menu aan en voeg uw nieuwe pagina toe.

Conclusie

Zo ziet u maar dat het helemaal niet moeilijk is om een website te maken waarop u zich op kunt uiten. En het mooiste van alles, het is gratis.

Dit was deel 1 van de WordPress tutorial serie. In een volgend deel ga ik uitleggen hoe je het WordPress script op je eigen webhosting kunt zetten en het zelf in beheer kunt gaan nemen.

Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u in de comments hieronder uw reactie achterlaten.

Algemeen
Vraag een gratis SSL certificaat aan in DirectAdmin van Let’s Encrypt
Tips & Tricks
Maak je eigen custom commando in bash (Linux)
Algemeen
Een aantal tips voor een nieuwe WordPress website
Er zijn nog geen reacties.