Tips & Tricks

Maak je eigen custom commando in bash (Linux)


Maak je eigen custom commando in bash (Linux)

In deze simpele tutorial gaan we doornemen hoe je snel je eigen commando in bash kunt maken.  Dit kan je een hoop tijd besparen bijvoorbeeld met simpelweg het updaten van uw systeem.

In dit voorbeeld gaan we een commando maken voor het opstarten van de PostgreSQL database met vervolgens Metasploit Framework.

Stap 1. Maak een nieuw ‘commando file’ in de /bin/ directory

Open een nieuwe console en typ het volgende in:

sudo nano /bin/meta

Nu hebben we een nieuwe lege commando aangemaakt met de naam ‘meta‘. Dit wordt uiteindelijk ook het commando dat je gaat gebruiken in je console.

Stap 2. Vul je nieuwe commando bestand

De volgende stap is het maken van je nieuwe commando. We gaan we beginnen met het aanstellen van bash op de eerste regel met ‘#! /bin/bash‘ zodat de console weet wat voor type shell we gaan gebruiken.

#! /bin/bash
 /etc/init.d/postgresql start
 msfconsole

Sla je bestand op doormiddel van ‘CTRL + O(in de nano editor) voor het wegschrijven. Sluit vervolgens af met ‘CTRL + X‘.

Stap 3. De juiste rechten toekennen

Nu is het tijd het nieuwe bestand de juiste uitvoer rechten te geven zodat we de zojuist geschreven code kunnen uitvoeren doormiddel van 1 simpel commando. Typ het volgende in je console:

sudo chmod 755 /bin/meta

Stap 4. Het uitvoeren van je nieuwe commando

Als alles goed is gegaan moet je nu je nieuwe commando kunnen uitvoeren en zal de code worden uitgevoerd. Op deze manier kun je simpelweg lange commando verkorten naar je eigen smaak.

Algemeen
Een aantal tips voor een nieuwe WordPress website
Algemeen
Doorsturen http naar https met .htaccess
Tips & Tricks
Een WordPress website installeren op je eigen webhosting
Er zijn nog geen reacties.