Algemeen

Doorsturen http naar https met .htaccess


Doorsturen http naar https met .htaccess

In mijn voorgaande tutorial heb ik laten zien hoe je gemakkelijk een SSL certificaat voor je website kunt aanvragen. In deze tutorial ga ik uitleggen hoe je de bezoekers automatisch door kan sturen van de ‘onbeveiligde’ http versie naar de veilige https versie van je website.

Dit gaan we doen door een bestand genaamd ‘.htaccess‘ aan te maken of aan renpaarden in de ‘root‘ (top level) van je webhosting.

Een .htaccess is een onzichtbaar (daarom moet er een . voor de bestandsnaam) bestand wat er voor zorgt dat website bezoekers en zoekmachines alleen op de pagina’s en in de mappen kunnen komen waar ze mogen komen.

Voor het doorsturen kun je een nieuw bestand aanmaken in elk willekeurig tekst edit programma, bijvoorbeeld kladblok. Let op, als uw website al een .htaccess bestand heeft moet u deze aanpassen en geen nieuwe maken!

Doorsturen http naar https

Open een nieuw leeg document met de naam .htaccess en voeg onderstaande code toe. Let op: vervang ‘voorbeeld.nl’ met uw eigen domeinnaam:

RewriteEngine On
 RewriteCond %{HTTP_HOST} ^voorbeeld\.nl [NC]
 RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
 RewriteRule ^(.*)$ https://www.voorbeeld.nl/$1 [R,L]

Vanaf een specifieke map doorsturen(optioneel)

Wil je doorverwijzen naar een specifieke map op je webserver kun je de volgende code gebruiken in je .htaccess bestand. Ook hier weer ‘voorbeeld.nl’ aanpassen naar uw eigen domeinnaam.

RewriteEngine On
 RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
 RewriteCond %{REQUEST_URI} folder
 RewriteRule ^(.*)$ https://www.voorbeeld.nl/folder/$1 [R,L]

Uw nieuwe bestand opslaan & uploaden

Sla uw nieuwe bestand op onder de juiste naam ‘.htaccess‘ en vervolgens uploaden met uw favoriete FTP programma bijvoorbeeld FileZilla. Open een browser en probeer het uit door simpelweg naar de http variant van uw website te surfen.

Als de .htaccess goed werkt wordt u doorgestuurd naar de https versie van uw website.

Op deze manier kunt u gemakkelijk al uw bezoekers doorsturen naar de juiste variant van uw domeinnaam. Voor vragen of opmerkingen kunt u altijd een reactie achterlaten.

Algemeen
Vraag een gratis SSL certificaat aan in DirectAdmin van Let’s Encrypt
Algemeen
Een aantal tips voor een nieuwe WordPress website
Tips & Tricks
Maak je eigen custom commando in bash (Linux)
Er zijn nog geen reacties.